Saturday, 31 August 2013

yeayyyyy abeh da ogoshh!!

Bulan Ogos ni aku rasa LAMA! Macam-macam dah event berlalu dalam hidup aku, tak habis-habis lagi Ogos neh. OK. Modal nak kena gelak dengan encik Tunang. Dulu dia kata 3 bulan tu lama, aku kata sekejap je la! TAPI, lepas habis je majlis bertunang, aku rasa...LAMANYA!

ADEH!

Hmm..serba sedikit jamuan mata sepanjang bulan Ogos. Lets da piccas talk la hoe?







Ok. Nak bercakap jugak. HAHA. 2 Ogos 2013 tamatlah tugas saya sebagai guru. Seronok jadi guru and seronok jadi guru kelas 2RKIS. Macam-macam karakter budak-budak ni. Antara semua kelas yang multi-racial yang saya ajar, kelas 2RKIS ni la paling bagus. Saya suka mereka. Saya sayang mereka. Hmmm masih bertimbang-timbang nak add facebook ke idok budak-budak ni? Adei!

Saya bukannya apa. Promise is a PROMISE. Sebagai seorang adult, saya kena tunjuk contoh tauladan yang baik. Apa yang saya tahu, budak-budak ni masih lurus. (Hmm ke aku ni yang lurus?). Ok. Saya selalu percaya apa yang orang cakapkan pada saya. Bila seseorang kata mereka akan call saya (contoh), saya memang tunggu orang tu call.

But apa yang selalu jadi, tu cuma ayat bunga-bunga. Tak ada makna. Alasan nanti kata, LUPA.

Hampa rasa. So, budak-budak ni dah buat saya mengangguk iya bila mereka berkali-kali minta saya add facebook mereka. Bila baca semula nota-nota mereka, surat mereka, kad-kad mereka..mereka asyik minta saya jangan lupakan mereka. So, HOW? Saya nak beri tanda saya tak lupa mereka ni? Through FB? Tapi fb saya tu saya rasa hak privasi saya. Hmmm....

Ah nantilah fikir! Hehe.

Kemudian, RAYYYAAAAA!! First time ni beraya di alamat rumah mak ayah ni sendiri sejak pindak duduk sini 17 tahun yang lepas. Sebelum ni, every year balik Kedah. Tapi sejak 2 tahun terakhir ni beraya di Johor. Cuma tahun lepas malam raya dah sampai rumah nenek tapi tahun ni pagi raya baru pergi rumah nenek di Johor ni. Seronok weh raya kat rumah sendiri. Tak penat. Haha.




Lepas raya, saya pun bertunang. Ni dah cite dalam entry yang lepas. Lepas dah jadi Cik Tunang ni, saya cuba gak mencari-cari rasa lain ke jadi tunang orang ni? Eerrr..rasa sama je. Tak rasa pape pun. Tanya Encik Tunang pun dia kata sama. Tapi, betullah, bertunang tu bukan apa-apa. Bak kata ayah bukan lesen macam orang dah bernikah ye! Haa

Jadi, memang lah tak ada beza. Cuma yalor. Orang lain tak boleh dah lah cuba try line saya. Ada yang confirm booking dah. Ni yang baru dikata single but not available neh. Tapi, sejak dah bertunang ni, menjadi-jadi pulak EX Encik Tunang mencari beliau. (adakah nada cemburu di situ?). Saya kena buat apa ek? Buat tak tahu je la kan kan kan?

Pokok kata, kalau memang dah jodoh kami, tak ke mana kan? INSYAALLAH.

Apa-apa hal pun, alhamdulillah dah 15 hari kami bertunang. Kad dah tempah. Goodies half dah selesai. Tinggal kursus kawen, baju-baju pengantin and jamuan makan, secara ringkasnya. And hari ni juga hari Malaysia merdeka yang ke-56. Alhamdulillah. Duk bertelagah bertelagah pun politikus politikus ni, masih orang Malaysia muslim yang memerintah.

Ok buhbye. Habeh dah cerita Ogosh. 


P/S: Petang ni mungkin nak p butik pengantin Pelangi Biru sedara bau-bau tempoyak katanya. Hoho.

Saturday, 17 August 2013

my E-day!

Hari ni aku bertunang. Serius je. Depa duk usik aku dah tak lalu makan la nebes la roh terbang ke mana lah. Eh. Cam takdok je. Baru tat sat aku mentekedarah mi kari semangkuk. Tak nebes pape dah ni. Habeh dah nebes time nak mai merisik ri tu. Hehe..

La ni aku duk baring menerap elok ja atas katil pengantin ni sambil tulis blog lg. Haa. Aku ngantuk dah ni sebenornya. Adei. Nak tengok tak bilik aku? Pinjam bilik mak ayah je ni. Haha. Pink..tirainya. Cadar pink yg dijanji entah ke mana. Ceh. Kuciwa skit.

Hehe. Gurau je. Orang sponsor itu ini pun dah cukup untung haa. Meh la intai-intai skit kejadian sekitar majlis. Hoho. Btw, gambar-gambar ni aku tambah pada 18 0gos, 5.30 petang. Maka makna dah selesai lah majlis pertunangannya. Alhamdulillah. Lancar dan selamat semuanya.


Pink kn kn kn? Hehe

Hadiah sehari sebelum bertunang. Hoho

Hazelnut brownies cheese cake. SEDAP!

Di kiri kanan ku ini rasa-rasanya dua-dua pun single mingle lagi ni. Haa

Hantaran dari pihak saya. Konsepnya, sarang burung. Hue3~~

Kawan yang sangat setia menemai saya melalui proses nak berumah tangga ni. Haha

My mak ucu a.k.a jurumekap saya.

My another bestie..^^

Bakal mak mertua yang macam excited semacam. Eer

Mummy saya.

Daddy saya. Sedey nak lepas saya. Rilex daddy. Baru bertunang je. Hee

Testimoni tu katering Sarah n Co. Hoho

Thursday, 15 August 2013

pre-wed blues

Seminggu ni kan kan kan..aku ni macam moody semacam. Asik asik nak sentap je. Aku sendiri pun heran tau. Yang jadi mangsa B aku ah. Weh aku bukan PMS. Confirm! Aku tak tau ah pe yang kacau bilau dalam otak, hati, saraf aku ni.

Contoh kan kan kan..dia ngantuk, dia penat, (dah tahu ngantuk, dah tahu penat..masih nak call aku) sibuk cari aku. Aku bila dah bercakap dengan dia, aku nya ngantuk, aku nya penat entah ke mana. Jadi bila dia on call pun tapi macam on bed je, sakit plak hati kite.

Aku pun, okBAI!

Haa kan dah sentap lettew. Selalu pandai je aku buat dia undur diri tanpa rasa berdosa kat aku ni. Kesian seyy dia. Nasib la bakal somi ni sayang sangat kot kat aku, sabo je ler. Call aku balik. Segar plak sorenye. Terkejut aku sontap kot.

Serius cakap, aku ni bukan perempuan yang skit skit nak merajuk. Gila baik kot haku.

Wat mende la merajuk. Pehtu aku yang rasa bersalah. Aku balik gak kat dia. Dia baru pujuk skit dah sengih. Nak gelak pun ada. Dia treat aku cam budak kecik melalak nak gula-gula. Adei. Apa pun tak boleh. Seee..aku ni memang sangat baik kan? ;0

Dah tu semalam, dia slow talk dengan aku. Aku yang awal-awal pun tak tahu pe masalah aku, last-last sedar what is wrong with me lah. Aku ni macam sindrom takut nak kahwin. HAHAHA. Ada ke sindrom ni? Aku start macam ni sejak ramai yang mula tahu majlis aku.

Aku runsing apa ek?
Aku takut apa ek?
EEEKK?? Grrrr

Aku nya majlis ni asal nak SIMPLE asal nak SEMPOI asal nak UNDERGROUND je, macam ke pluto. Hari raya pertama masa bermaaf-maafan dengan sanak saudara, ayah pun menyampai le kabo jemputan ke rumah raya yang ke-10. Jemput makan je pun takde suruh urus majlis neh.

Terus pakcik makcik aku meeting sesama diaorang. Meeting tergempar. Adei. Raya ke-4 panggil kami balik kampung lagi. Meeting dengan tuan rumah pula. Hasil meeting, yer..aku ni anak sulung, cucu perempuan sulung, anak sedara sulung, tak boleh cincai cincai. Biar simple tapi CUN.

Nasib, aku dengan dia dah tukar plan, ada kan la skit bakul hantaran-hantaran tu. Asalnya aku suruh dia bawak cincin je tau. Ayah aku pun kata datang macam sedara datang beraya sudah lah. Memang la aku tak stanby pe. Bilik tidur pun aku takde nak buat pe. Pinjam bilik mak sudah. Pakai pe cadar yang hado.

Make up pun sendiri ni. Alah conteng eye liner ngan bedak, ingat aku tak reti ke?

Hmm bakul hantaran aku ni gila sempoi. Aku tak reti gubah-gubah ni. Aku campak je barang masuk ke bakul neh. Kang diaorang tengok, ada plak lagi nak diubah neh? Errr. Ni baru nak bertunang. Belum majlis nikah. Alahai. Haa sponsor la beramai-ramai. Kecik tapak tangan, padang golf aku tadahkan. Alhamdulillah.

Oleh kerana mereka macam nak buat majlis yang macam ramai je yang hadir, aku pun mula lah memilih-milih kawan yang nak dijemput hadir. Tapi macam sorang pun tak dapat nak datang, selain Acah yang memang dari awal dah booking temujanji ni.

Jadi, nak rahsia pun tak rahsia juga. Lupa member ada yang kepochi. Yela berita baik aku nak bertunang kan kan kan? Ayer Hitam ni bukan besor mana. Mungkin aku moody sebab rasa tak selesa juga. Rasa macam semua orang bercakap pasal aku je. Perahsantan!

Lagi kan..yang macam mengucar-ngacirkan emosi aku kan kan kan, family aku. Asal diaorang mula buat macam aku dah takde ha? Diaorang memang sibuk urus majlis aku tapi pape hal lain nak consult dengan aku memang takde. Heran tau. Terasa tau. HUHU.

Contoh kan; baru-baru ni adik lelaki aku nak beli motor. Sape pun takde cerita dengan aku. Tahu-tahu dah beli motor. Contoh lain lagi; adik perempuan aku ni nak jual kuih raya. Nak guna pakai la ilmu pastry dia. Dia consult dengan kakak dia yang lagi sorang tu je. Dengan aku skit pun tak cerita.

Seee..ni baru contoh adik-adik. Contoh mak ayah aku, lately memang diaorang semuanya sekarang, pape pun consult dengan adik yang bawah aku ni. Urusan bank ke, ni beli motor adik ni, even pandangan tentang nak urus majlis aku ni pun, sume consult dengan dia. Aku ni NA.

Aku rasa terSISIH, rasa terPINGGIR, rasa terBUANG. Uwaaaaaa!!!

Titik.





OK. Sambung balik. Bakal encik suami dah pujuk saya. Saya ni sensitif sangat ni. Fikir banyak sangat ni. Takut benda yang tah pape ni. Tadi siang dah duduk gelak-gelak dengan Naily (anak mak aku jaga), dah fikir-fikir balik perbincangan (berbincang ke?) malam tadi, rasa OK plak.

Betul lah nasihat dia malam tadi. aku bukan diPINGGIR, bukan diSISIH, ada perkataan lain lagi tapi tak tahu apa. Sebenarnya aku sendiri pun faham, aku sendiri pun boleh fikir, apa semua orang sekeliling aku sedang rasa. Aku anak perempuan yang dah nak berkahwin. Yang pertama pula tu.

Ye. BAIKLAH.

Thursday, 1 August 2013

Ju-Li dah pergi

Selamat datang Octopos..eh Ogos!

July dah habeh awok. Bermakna tinggal 4 bulan saje lagi awok. Hee. Ngeri la pulok ku rasa. Haha. Hmmm never cross my mind idea about getting married in this year awok. 2013 saya mula dengan BLUR. Clueless tentang FUTURE. Tak nampak arah nak ke mana. Wuwuwu.

Tapi...rencana Allah siapa boleh duga? Alhamdulillah..Alhamdulilah..Alhamdulillah.

Bulan Julai bulan terakhir saya bertugas sebagai guru ni. Katanyalah. Tapi ada rezki insyaallah sambung lagi lepas cuti raya ni. Hoho. Rezki. Duduk rumah saja pun saya bukan buat apa. Berkerjalah sementara belum terima tugas hakiki sebagai seorang isteri hujung tahun ni ye.

EH? Nak kahwin? Haa nanti saya cerita.

Sekarang nak cerita pasal saya jadi cikgu. 6 Julai lalu saya kena handle Hari Terbuka. Gila nervous dan serabut saya sebelum hari tu tiba. Gila apa?! Saya nak kena hadap parents. Budak-budak kelas pun belum habis kenal. Nak cerita tingkah mereka di sekolah? Terang prestasi akademik mereka lagi? Adeiiii. PBS tu pun saya belum faham apa. Huhu.

Tapi...bila dah sampai masa, tarik nafas dalam-dalam, senyum...oke bebeh, lets rock it! Gamble je. Apa nak jadi tetap akan jadi. Alhamdulillah. Hari tersebut berakhir dengan baik. Baik-baik je parents budak-budak saya ni. Eh. Budak-budak tu pun memang baik-baik belaka. Senang hati saya. ^__^

10 Julai, Ramadhan pun tiba. Alhamdulillah. Masih berkesempatan bertemu Ramadhan. Macam biasa, saya mahu khatam Quran. Tapi...err errr sehingga post ini ditaip, saya baru sampai juzuk 15 je. Adehh. Takpe takpe masih ada masa. Esok dah cuti. Gandakan usaha mengaji di rumah ye. Insyaallah.

Bulan Ramadhan ni saya plan untuk buat marathon PBS. Muntah ah budak-budak tu buat PBS. Hehe. Saya dah pandai dah. Oh. Bole la. Tapi leceh ek. Ingat senang nak kumpul semua budak sentiasa ada. Menjawab soalan-soalan dengan disiplinnya. Ah. Memang harapan. Saya ni tak garang sangat kot. Budak-budak tak heran. Ciss!

But then, saya tiada niat nak jadi cikgu yang garang pun. Saya nak jadi cikgu yang mudah didekati. ^^

Jadi cikgu ni ada seronok ada tak seronok. Bila tak seronok rasa nak berhenti je. Saya ni cikgu yang kuat merajuk. HAHA. Serius saya tak pandai nak marah-marah. Malas. Buat sakit jiwa je. Buat saya cepat menua je. Heh! Mereka expect saya sedih dah nak tinggalkan mereka. Hmmm macam skit pun takde. Maaflah. Cikgu tak sabar nak cuti. Hoho.

Ok cerita pasal saya nak kahwin pula ye.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa unbelieveable! But then, memang inilah yang dah terancang. Saya nak bertunang insyaallah 17 Ogos nanti. Dan menikah 29 November nanti. Gila kentang. So fast so furious. Errr. Kawan-kawan baik saya tersangatlah gembira mendengar berita ini. Siap nk sponsor baju nikah! Haha.

Kami decide dalam masa seminggu. Plan bertukar. Plan asal bertunang yang bulan November. Nikah bulan Mac tahun depan. Tapi bila mengenangkan yang keluarga pihak lelaki ada 3 orang anak nak dinikahkan berturutan, sekali harungkan sajelah yang mana sempat. Jadi, kami disaingkan dengan si abang.

Maka, akan kelam kabut sikitlah kan. Tapi bila difikir-fikirkan apa sangat entah yang nak dikalutkan? Jadi, 14 Julai majlis merisiknya. Sepanjang majlis tahan gelak je. Tah kenapa rasa lawak. Awkward semacam. Haha. Untung masa majlis tak duduk berhadapan dengan si lelaki. Kalau tidak..hmmm mahu bakal mak mertua fikir saya senteng. Hekk!

Ini pertama kali buat parents saya. Tak pernah tengok ayah saya begitu. Sepanjang masa ni saya masih anak kecil dia. Rasa-rasanya dia sendiri pun tak percaya nak nikahkan saya. Saya sendiri tuan badan ni pun tak percaya lagi. Serius je nak kahwin. Adeiii. Tapi seriuslah kan. Saya kan dah besar. Hee.

Seminggu lepas majlis merisik, B datang ke Ulu Tiram, keluar dengan saya secara rahsia-rahsia, errr untuk membeli persiapan pernikahan kami. Takde masa lagi dah sebelum majlis bertunang. Sebenarnya, kejar sale raya. Haha. Hingga habis Julai hampir half persiapan SIAP. Photographer pun dah booking. Alhamdulillah.

Tapi kan, ayah saya ni macam bertulah tau. Setiap kali B curi-curi bawa saya keluar, dengan rela saya pastinya, dan selalunya macam atas ajakan saya je kan..hee mestilah dia 'kecelakaan'. Kali ni, hari kedua dia keluar dengan saya, badan dia naik gelembung-gelembung air macam chicken pox. Sebelum tu dia memang tengah demam pun.

Akhirnya, sah. Memang dia kena demam campak. Mc 2 minggu. Kesian. Tapi padan gak muka dia. Dah suruh jumpa doktor dari Johor lagi. Tapi degil nak juga balik KL. Dah sakit sendiri takde sape jaga. Hee. Saya risau. Tak seronok dia sakit. Dari jauh ni tak boleh tolong apa. Boleh tolong bebel je. Ngheee.

Okai. Ni je kot cerita Julai. Buhbyeee.